štvrtok 31. októbra 2013

Ako sa učiť jazyky efektívne?

Toto mal byť pôvodne preklad predošlého článku, no nechce sa mi to prepisovať od slova do slova, takže pekne z hlavy :)

Každý vie, že najťažší je začiatok. Nemáte absolútne šajnu o čom nový jazyk je a popri tom snívate, že budete hovoriť plynule, a to čo v najkrajšej dobe. Je ťažké si predstaviť nasledujúcich pár rokov strávených za knihami, počúvaním nahrávok, robením gramatických cvičením a omylmi. Veľa omylov... stále znovu a znovu, dokola. Je pár vecí, ktoré by si mal človek uvedomiť predtým, než sa pustí do nejakého jazyka.

MOTIVÁCIA. Mali by ste mať naozaj dobrú motiváciu. Prečo sa chcete učiť? Je to kvôli cestovaniu? Preto, že sa Vám páči nejaký jazyk a chcete ho vedieť? Alebo preto, že radi spoznávate nových ľudí a chcete sa s nimi porozprávať? To všetko sú dobré motivácie. Len si treba nejakú nájsť. Najhoršie je, ak si človek hovorí "Musím sa učiť kvôli škole, pretože si chcem nájsť dobrú prácu, kvôli mojej rodine atď." Nehovorím, že je to zlá motivácia, no kľúčovým slovo je MUSÍM. Myslite pozitívne. Radšej si povedzte: "Chcem to vedieť. Je to môj sen a dosiahnem ho." Nedá sa milovať niečo, čo neznášate. No dá sa vypestovať záujem.

VYTRVALOSŤ. Je dobrá vlastnosť a veľmi užitočná v celom živote a zvlášť v štúdiu. Ak nebudete vytrvalý, čoskoro sa vzdáte. Ak máte pocit, že sa vám nedarí podľa vašich predstáv, skúste zmeniť taktiku, ale nikdy sa nevzdávajte. Možno je váš systém učenia príliš nudný, možno by ste sa mali na chvíľu zastaviť a znovu prehodnotiť vašu motiváciu. Nezabúdajte, že nepretržitá snaha vždy prinesie nejaké výsledky, či už skôr alebo neskôr.

PRAVIDELNOSŤ. Pre niektorých ľudí to nie je dôležité, no určité typy jednoducho potrebujú určitú pravidelnosť v učení. Niekedy sa stane, že začiatočníci (najmä samoukovia) sa pustia do štúdia až fanaticky a bezhlavo s vidinou rýchlych výsledkov, no po čase ich snaha upadne. Najlepší spôsob je učiť sa pravidelne, napríklad každý deň po polhodine. Tak sa vyhnete nadmernému úsiliu aj stagnácií.

PRAX. Toto je pravdepodobne najdôležitejšia súčasť v štúdiu cudzieho jazyka. Bez praxe zostanú Vaše jazykové schopnosti len na teoretickej úrovni a čoskoro začnete mať pocit stagnácie. Najhorší pocit je dostať sa do situácie, keď zistíte, že celá doterajšia snaha Vám bola na nič. Ako napríklad vtedy, ak sa už niekoľko rokov poctivo učíte angličtinu a zrazu Vás osloví turista hľadajúci hlavnú stanicu...
Skúste čítať nahlas, pozerať filmy a videá, počúvať nahrávky, piesne, rádio, hrať hry v cudzom jazyku, rozprávať sa, četovať s cudzincami - a hlavne, nebojte sa robiť chyby! Chyby Vás naučia viac, než si myslíte. Pravdepodobne neurobíte tú istú chybu dvakrát. Skúsenosť nadovšetko.

OPAKOVANIE. Opakovanie je matka múdrosti a nie nadarmo sa tento citát tak vyzdvihuje. Neučte sa stále nové a nové veci, nové slovíčka, nové gramatické konštrukcie, pretože príde obdobie, pretože Vám z hlavy rýchlo vyfučia a zistíte, že vaše úsilie vyšlo nazmar a nepamätáte si takmer nič. Je to bežný spôsob, akým pamäť funguje. Vypúšťa zdanlivo nepotrebné veci  a tými sú aj veci, ktoré prakticky nevyužívate každý deň. Váš mozog potrebuje dostať nové učivo z krátkodobej pamäti do dlhodobej a to dosiahnete jedine opakovaním.

Ďalej mám pár tipov, ako sa učiť efektívne, bez zbytočne nudných metód :

  • Prekladaním zaujímavých článkov, textov piesní Vašich obľúbených interpretov (ale pozor, nie všetky sú gramaticky správne a využívajú slang!), sledovaním filmov, četovaním a pod.
  • Taktiež môžete využívať internet a mobilné aplikácie. 
  • Nikdy sa neučte slovo od slova, ale radšej sa snažte pochopiť význam a učiť sa celé frázy. Tak sa naučíte neprekladať jazyk, ale myslieť v ňom. Je to oveľa efektívnejšie, než jednoduché memorovanie prázdnych slov. 
  • Pre lepšiu výslovnosť môžete skúsiť nahrať svoju reč, tak zistíte, či je vaša výslovnosť alebo prízvuk správny. 

Metód je naozaj veľa. Sami najlepšie viete, aký spôsob Vám vyhovuje najviac. Skúste sa pozorovať a nezabúdajte pravidelne zrekapitulovať výsledky vašej predošlej snahy, pretože dosiahnuté výsledky a úspechy sú najlepšou motiváciou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára