nedeľa 9. júna 2013

Úvod do Delphi

Nasledujúci článok znovu nie je z mojej hlavy (ak chcete zobraziť pôvodnú stránku, kliknite na tento link) a vopred sa za to ospravedlňujem. Ale myslím, že lepšie a prehľadnejšie by som to ja sám asi nenapísal. Takže, ideme na to. Delphi je objektovo orientovaný programovací jazyk (ďalej už len OOP), ktorý sa vyvinul z Pascalu a v súčastnosti sa využíva iba ako didaktická pomôcka na výučbu programovania. Odporúča sa, aby ste mali už zvládnuté základy Pascalu - kvôli základom algoritmizácie.

Pokiaľ ste sa doteraz lámali iba v Pascale, v Delphi vás určite poteší nové prostredie:



  • Hlavné okno - v hornej časti obrazovky. Slúži na ovládanie celého prostredia. Zabezpečuje správu nášho projektu. Hlavné okno ešte pozostáva z niekoľkých častí:
  • Titulok - v titulku je názov programu Delphi s verziou a názov projektu, ktorý je práve otvorený. V Delphi môžeme vždy pracovať iba s jedným projektom. Ak otvoríme nový, starý projekt sa automaticky zatvorí.
  • Menu - prístup ku všetkým funkciám, ktoré prostredie Delphi ponúka
  • Panel nástrojov (Speedbar) - ikonky pre rýchly prístup k najviac používaným funkciám (dá sa prispôsobiť) Tieto tri časti hlavého okna nájdeme takmer v každom windowsovskom programe. Štvrtá časť je už pre Delphi špecifická.
  • Paleta komponentov - sklad komponent, ktoré sa dajú vkladať na formulár 
  • Komponent - množina funkcií, ktoré sú zviazané do jedného "úhľadného balíčka" a sú k dispozícii na opätovné použitie. Komponentom je tak tlačidlo, na ktoré môže užívateľ kliknúť a vyvolať tak určitú funkciu; podobne je komponentom aj editačné pole, do ktorého užívateľ zapisuje text.
  • Návrh formulára (Form Designer) - zachytáva podobu daného formuláru v dobe návrhu, teda nie za behu. Formulár je vlastne okno, v ktorom bude aplikácia bežať.
  • Inšpektor objektov (Object Inspector) - pomocou neho môžeme definovať hodnoty vlastností komponentu alebo formulára. Napríklad môžeme nastaviť farbu formulára, jeho názov, typ a veľkosť písma textu, ktorý bude na ňom vypísaný.
  • Editor kódu - programový kód napísaný v jazyku Pascal, neskôr sa mu budeme snažiť porozumieť

Ako začať?

Najprv musíme vytvoriť nový projekt. Keď spustíme Delphi, môže sa otvoriť okno posledného projektu, s ktorým sme pracovali. Aby sme mohli začať od začiatku v menuFile zvolíme New Application alebo stlačíme ikonku a vyberieme si Application. Tým sa zatvorí starý projekt (možno budete upozornený na uloženie niektorých súborov) a otvorí sa nový prázdny projekt.
Vytvorí sa prázdny formulár Form1 - každý projekt (aplikácia) obsahuje aspoň jeden formulár - je to Windows okno, ktoré je zatiaľ prázdne, ale neskôr sem budeme ukladať rôzne komponenty ako tlačidlá, obrázky, texty, editovacie okienka a pod.
Vytvorí sa ešte jeden veľmi dôležitý súbor - bude obsahovať samotný popis programu, ktorý bude niečo robiť s formulárom. Na začiatku tento program "skoro" nič neobsahuje - delphi sem automaticky dalo minimálnu informáciu, ktorá je potrebná, aby bol projekt kompletný.
Týmto príkazom sme vlastne vytvorili nový program, ktorý je síce nanič, lebo je prázdny, ale je funkčný. To znamená môžeme ho spustiť.
Hoci sme sa veľa nenarobili, vytvorili sme aplikáciu so systémovým menu a tlačidlami: Minimize, Maximize a Close. Môžete zmeniť veľkosť formulára ťahaním jeho okrajov, premiestňovať ťahaním titulku, amximalizovať na celú obrazovku alebo minimalizovať ho. Funguje to, ale znova, nie je to veľmi užitočné. Ak sa pozriete na ikonku aplikácie na hlavnom paneli, uvidíte, že niečo nie je v poriadku. namiesto zobrazenia titulku formulára, ukazuje názov projektu, niečo ako Project1. Nastavíme to, keď dáme nový názov projektu pri ukladaní na disk.

Spustenie projektu

Vytvorený projekt možno spustiť príkazom Run z menu Run alebo stlačením klávesu F9 alebo kliknutím na ikonku .
Pred samotným spustením projektu sa ešte vykoná tzv. kompilácia. Keďže počítač jazyku Pascal nerozumie, program Delphi, resp. jeho kompilátor musí počítaču projekt preložiť do strojového jazyka. Tento preklad uloží do súboru s príponou .exe a nakoniec program z tohto súboru spustí.
Pri kompilácii sa okrem iného kontroluje syntaktická správnosť ("gramatika") napísaného projektu. (Kompilátor nemôže preložiť to, čomu nerozumie.) Dá sa spustiť aj samotná kompilácia, teda projekt sa po nej nespustí - cez menu Project a príkaz Compile Project alebo klávesovou skratkou Ctrl+F9. Samotnú kompiláciu vyvolávame väčšinou na otestovanie správnosti zápisu programu.
Ak chcete vidieť výsledok kompilácie, otvorte dialógové okno Enviroment Options (v menu Tools | Options), vyberte kartu Preference sa zaškrtnite možnosť Show Compile Progress. Teraz vyberte Tool | Build All. Po kompilácii sa zobrazí dialógové okno a v ňom informácie o kompilácii.
Všimnime si, že keď spustíme projekt, v titulku Delphi sa objaví slovo [Running] objaví sa jeho ikonka s názvom Project1 aj na hlavnom paneli Windowsu, t.j. beží nová windowsovská aplikácia. Okno spusteného projektu môžeme minimalizovať, maximalizovať.. Ako je vo Windowsoch zvykom, aj tento náš projekt možno ukončiť stlačením na krížik v pravom hornom rohu alebo kombináciou Alt-F4.
Vedľa ikonky na spustenie projektu je ikonka , ktorá slúži na pozastavenie (pauzu) projektu. Vtedy sa v titulku Delphi zobrazí [Stopped]. Po stlačení tejto ikonky sa projekt nezastaví!

Uloženie projektu

Najlepšie a najistejšie je ukladať celý projekt naraz cez príkaz Save All v menu File. Určíme adresár, kam sa má projekt uložiť. Odporúčam, uložiť si každý projekt do nového adresára. Príkazom Save All uložíme všetky súbory, z ktorých projekt pozostáva:

  • hlavný projekt je uložený v súbore Project1.dpr
  • formulár uloží Delphi ako súbor s príponou .dfm, napr. Unit1.dfm
  • kód programu, t.j. súbor s pascalovským programom má príponu .pas, napr. Unit1.pas

Pri ukladaní môžeme zmeniť meno projektu (project1) aj meno programu k formuláru (unit1). Názov, pod ktorým uložíme hlavný projekt *.dpr - bude názvom aplikácie, t.j. zobrazí sa na hlavnom paneli počas behu ako aj v Taskbare. Nanešťastie však nemôžeme dať rovnaký názov aj pre projekt aj pre formulár.

Môžete tiež zmeniť titulok aplikácie na karte Aplication v dialógovom okne Project Options (vyberte Projects | Options) alebo dopísaním riadku kódu do súboru projektu (Aplication.Title := '..')

Súbory projektu

Súbory projektu:

.DPR - textový pascalovský súbor popisuje z čoho sa skladá projekt
.DFM - môže byť textový (závisí od nastavení Delphi) - popisuje formulár, aké a kde sú komponenty
.PAS - pascalovský program, programový popis formulára, čo a ako má formulár robiť

Pri uložení projektu a neskôr aj po spúšťaní aplikácie sa často budú automaticky vytvárať aj súbory s inými príponami:

.RES - tento súbor, ak chýba, tak sa vytvorí automaticky, obsahuje len ikonu aplikácie
.CFG - (textový súbor) nastavenia kompilátora (Options)
.DSK - (textový súbor) informácie o Delphi prostredí (o oknách) - rozloženie okien a súborov počas práce Delphi (pri prenose radšej zmazať)
.DOF - (textový súbor) nastavenia kompilátora
.DCU - preložená programová jednotka - analógia *.tpu v Pascale
.EXE - spustiteľný program

Pozor! Pri prenášaní projektu do iného adresáru alebo na iný disk stačí skopírovať / preniesť .DPR, .DFM, .PAS, prípadne .RES, všetko ostatné sa vytvára kompilátorom. .DSK je lepšie nekopírovať, pretože môže narobiť veľké problémy. Každý formulár (*.dfm) musí mať unit (*.pas)!


Otvorenie projektu

Na otvorenie nami vytvoreného projektu máme niekoľko možností:

  • ak sme s ním pracovali iba nedávno, môžeme ho otvoriť príkazom Reopen z menu File
  • druhou možnosťou je otvoriť projekt cez príkaz Open Project tiež v menu File
  • pri poslednej možnosti - Open v menu File - si treba pamätať, že projekt má príponu .dpr a otvoriť projekt nie unit (súbor s príponou .pas)


Termíny, ktoré by sme si mali osvojiť


  • aplikácia, projekt
  • editor kódu
  • formulár
  • kompilácia
  • komponent
  • objektový inšpektor
Priebežne budem používať informácie z iných stránok (napríklad tejto) ale teraz poďme na ďalší článok, v ktorom si vytvoríme prvý "program" a až potom sa budeme ďalej venovať (tej odpornej) teórií :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára